Over de vereniging
We zijn een jonge vereniging, opgericht in 2025 (zie ook 'Geschiedenis'). De vereniging telt dertig leden in de vorm van huishoudens. In het tuinbouwgebied aan de Veenakkerweg in Den Hoorn pachten we twee kassen met een totale oppervlakte van circa 2.000 m2. De groente- en fruitkas is ruim 1.300 m2 en de gaaskas (koude grond) heeft een oppervlakte van bijna 700 m2. In de kas zijn 16 verschillende compartimenten van ongeveer 10 bij 15 meter, waarvan er 4 in gebruik zijn voor het telen van druiven, aardbeien en asperges. Wat er in de overige 12 compartimenten wordt geteeld, wisselt. Denk aan snijbiet, postelein, raapstelen, sla, uien, paksoi, pompoen, courgette, tomaat, paprika, komkommer en meloen. Ook is er een kruidenafdeling. In de gaaskaas en rondom de kassen staan aardig wat fruitbomen: o.a. appels, peren, vijgen, bessen, walnoten, hazelnoten, perziken, druiven, nectarines en pruimen. Verder heeft een lokale imker buiten een bijenkas staan die de leden af kunnen nemen. We telen alles uitsluitend voor eigen behoefte: we verkopen geen producten. Naast het telen van gewassen is er ook veel aandacht voor onderling contact en kennisopbouw. Het mag dus ook gezellig zijn!
Gezamenlijke inzet
Er zijn initiatieven waarbij mensen een klein perceeltje in een kas kunnen huren. Tuinderij Veenakker is anders qua opzet. We zijn samen in de hele kas aan het werk op enkele dagdelen in de week. Op die dagdelen is er altijd iemand van de zaai- en teeltcommissie die weet wat er moet gebeuren en kennis over kan dragen. We tuinieren dus niet alleen, maar leren al doende met en van elkaar. Naast de zaai- en teeltcommissie zijn er commissies voor het beheer van materialen, gewasbescherming, de inrichting van de rustruimte in de tuinderij en de communicatie. Iedereen kan bijdragen op basis van zijn kennis en vaardigheden. Zo hebben we een lid met verstand van snoeien, een lid met veel kennis over hoe je moet zaaien, iemand die jurist is en onze statuten heeft opgesteld enzovoorts.
Boven: de eerste maanden was er veel wied- en opruimwerk.
Workshops en proeverijen
Naast het werk in de tuinderij zijn er andere momenten om kennis uit te wisselen en het leuk te hebben met elkaar. Er kunnen bijvoorbeeld workshops worden georganiseerd over bijvoorbeeld snoeien, maar ook het maken van kruidenthee, het maken van jam of het inmaken en fermenteren van groente. Ook wisselen we recepten uit en is er soms een proeverij. Ook hebben we afgelopen zomer onze eigen honing kunnen tappen. Je krijgt er dus ook nog een groep vrienden bij.
Biologisch en circulair
Ons uitgangspunt is dat er volledig biologisch geteeld en gekweekt wordt zonder gebruik van pesticiden en kunstmest. We werken met een zaai- en oogstplan dat aangeeft welk gewas waar geteeld wordt. Alle leden hebben daarbij uiteraard inspraak. We proberen planmatig te werken en de grond niet uit te putten. Dit betekent dat we elk jaar teelten doorschuiven in de kas. Ook is er aandacht voor bodemverbeteraars. Af en toe zullen percelen braak liggen als dat nodig is.
Omdat we geen gebruik maken van pesticiden is er veel aandacht voor ongediertebestrijding en het tegengaan van plantenziekten. Dit betekent dat we werken met natuurlijke oplossingen (zoals de inzet van aaltjes). Het kan ook zijn dat loof van gewassen weggeknipt wordt; zelfs als de groei van gewassen nog niet optimaal is. Al met al is de opbrengst per vierkante meter minder dan in een reguliere kas, maar dat is een bewuste keuze.
We proberen circulair te werken: groente en fruit worden gezaaid op een eigen zaaitafel. Ook maken we zelf compost. Dat vergt veel handwerk, want takken en loof wordt zoveel mogelijk verhakseld. Dit vergt een zorgvuldige planning en uitvoering, want je wilt geen ziekten terug de kas in brengen.
Cittaslow
Al met al past de opzet van Tuinderij Veenakker goed bij Midden-Delfland als Cittaslow-gemeente. Het gedachtengoed van Cittaslow gaat over een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap, met een krachtige sociale gemeenschap. Een Cittaslow is innovatief, maar gaat tegelijkertijd terug naar de oorsprong. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Dit wordt ondersteund door waarden als authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar.